Articol Educational NOU

Cum incurajam la gradinita dezvoltarea increderii in sine a copilului? 

Cat de important este ca adult sa fii constient de propria valoare, increzator si sigur pe tine, stim cu totii. Increderea in propria persoana se dezvolta constant de-a lungul vietii noastre si este un sentiment care trebuie cultivat inca din primii ani de viata.

Gradinita contribuie la formarea caracterului copilului si a aptitudinilor esentiale in dezvoltarea personala. Cel mic este stimulat sa gandeasca, sa gaseasca solutii proprii la diverse probleme si chiar sa gandeasca critic.

Este un mediu care il invata sa gandeasca liber, sa isi exprime sentimente, emotii si pareri si sa aiba mai multă incredere in sine.

Pentru ca in primii ani copiii incearca, gresesc, incearca din nou, au eșecuri si o iau de la capat pana reusesc – este cursul firesc al invatarii – pe care, cu mesaje corecte de suport, centrate pe efort si straduinta, nu pe rezultat, copiii il vor mentine pana vor atinge varsta maturitatii si dincolo de ea.

Incurajarea, sprijinul si bucuria de a invata lucruri noi sunt principalele atitudini cu care educatorii sprijina dezvoltarea stimei de sine la copii.

Cum facem acest lucru? ƒ:-)

1. Prin focalizarea pe aspectele pozitive ale copilului: “Bravo ! Ai reusit!”.

2. Prin atentia acordata progreselor facute de copil si a aspectelor pozitive ale situatiei. “Apeciez modul in care ai rezolvat …”

3. Prin acceptarea diferentelor individuale – fiecare copil invata diferit un comportament si reactioneaza diferit intr-o situatie: “Ma bucur cand tu …”

4. Prin increderea zilnica pe care i-o acordam.

5. Prin asteptari realiste fata de copil, asteptari adaptate nevoilor si potentialului lui de dezvoltare. “Sunt mandru/a cand …” ????

6. Prin evitarea comparațiilor și a competitiei dintre copii.  ƒ

Daca consideri util articolul, nu ezita sa impartasesti si cu prietenii tai.

Totodata, te rugam sa ne scrii si sa ne spui ce subiecte ti-ai dori sa abordam pe viitor!

Pe curand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *